Dividend

Dividend

Wanneer je als eigenaar van een groot bedrijf veel verschillende aandeelhouders hebt wil je natuurlijk wel dat dit allemaal goed gaat. Je wil niet dat bepaalde aandeelhouders hun winst niet krijgen of dat ze niet tevreden zijn met hun aandeel. Je wil graag dat ze aandeelhouders blijven bij jouw bedrijf.

amy-hirschi-K0c8ko3e6AA-unsplash

Wat is dividend?

Als je helemaal in het wereldje zit van alle aandelen en aandeelhouders wil je natuurlijk wel weten wat daarbij komt kijken. Een belangrijk onderdeel hiervan is dividend. Wanneer je dit leest denk je vast, wat is dit nou? Dividend is wanneer je een uitkering hebt van het bedrijf naar aandeelhouders toe. Deze uitkering wordt vaak betaald met de winst die ze maken. Dividend zorgt er dus ook voor dat de aandeelhouders geld binnenkrijgen zonder dat ze hun aandeel moeten verkopen. Dit is dus super handig en fijn sinds je zo niet continu aandelen moet verkopen. Je kunt deze aandelen behouden zonder dat je zorgen hoeft te maken dat je niet genoeg geld binnen gaat krijgen. Wat de winst is van een bepaald aandeel verschilt natuurlijk per bedrijf en wat voor aandelen je hebt.
Als je investeert in een aandeel dat net op de markt is kan het zo zijn dat je hier sneller meer geld voor krijgt of dat je op het begin best weinig geld krijgt. Ook kan het zo zijn wanneer je een aandeel koopt waarvan de winst heel hoog is het in een keer heel laag wordt. Dit kan gebeuren wanneer het product van dit aandeel in een keer heel populair is of wanneer het product niet meer populair is. Dan is er minder vraag naar dit product waardoor er ook minder wordt verkocht. Let hier dus goed bij op wanneer je aandelen koopt. Door hulp van dividend zorg je er ook voor dat alles goed verloopt. De aandeelhouders van jouw bedrijf krijgen hun geld goed binnen en kunnen met gemak doorgaan.
Wanneer je als aandeelhouder veel aandelen hebt wil je ook graag weten wanneer je jouw dividend krijgt. Vaak is het zo dat je dit een keer per jaar krijgt. Wanneer dit is, verschilt per bedrijf, maar vaak kun je via de website op hun kalender vinden. Zo kom jij erachter wanneer jij jouw geld binnen krijgt van het dividend! Ook staat er vaak op deze kalender de ex-dividend.

MEER TE WETEN KOMEN

Aandeelhouders